Zakelijk energie regelen? Dit moet je weten

Zakelijk energie regelen? Dit moet je weten

10 oktober 2022 0 Door Tjeerd

Ben je net begonnen met ondernemen en beschik je over een eigen kantoor, bedrijfspand of werkplek? Dan is het goed om te weten dat je een contract omtrent zakelijke energie nodig hebt om daar gebruik te kunnen maken van energie en warmte. Het is niet moeilijk om zo'n contract aan te vragen, maar je moet wel even letten op een aantal zaken. Zo wil je natuurlijk wel een zakelijk energiecontract dat écht bij je bedrijf past en moet je weten hoe je moet beginnen met zakelijk energie vergelijken voor de beste deal. In dit artikel lees je er alles over.

Weet of je kleinzakelijk of grootzakelijk verbruiker bent

Als eerst is het bijvoorbeeld goed om te weten dat er twee verschillende soorten zakelijke verbruikers zijn: kleinzakelijk en grootzakelijk. Dit heeft voornamelijk te maken met de totale capaciteit van alle elektrische aansluitingen en gasaansluitingen binnen je bedrijf. Is die capaciteit kleiner dan 3 x 80 Ampère? En is de gasaansluiting kleiner dan 40m3 per uur? In dat geval ben je een kleinzakelijke verbruiker en ontvang je één factuur per maand. Je betaalt net als particuliere verbruikers maandelijks een voorschot waarbij je aan het einde van het jaar wat bij moet betalen of misschien nog wat terug krijgt. Grootzakelijke verbruikers beschikken over een pand waarvan de totale capaciteit van elektrische aansluitingen groter is dan 3 x 80 Ampère. De capaciteit van de gasaansluiting is ook weer groter dan 40m3 per uur. Grootzakelijke verbruikers ontvangen twee facturen; één van de netbeheerder en één van de energieleverancier en betalen altijd wat ze verbruiken.

Kies je voor groene of grijze zakelijke energie?

Of je nu energie zakelijk zzp afneemt of een grootzakelijk verbruiker bent; in beide gevallen heb je de keuze tussen grijze en groene energie. De meeste ondernemers in Nederland beschikken nog steeds over een grijs energiecontract, maar er zijn steeds meer bedrijven die overstappen op groene zakelijke energie. Dat heeft zo z'n voordelen; voor jou en voor de wereld. Wist je bijvoorbeeld dat groene stroom veel schoner is dan grijze energie? Dat heeft te maken met het feit dat er minder CO2 vrijkomt bij de productie van groene energie dan bij de productie van grijze stroom. Bij dat laatste komt veel CO2 vrij wat schadelijk is voor het milieu en direct invloed heeft op de verandering van het klimaat. Wat ook goed is om te weten, is dat de energiebronnen van groene stroom natuurlijke bronnen betreffen die nooit op kunnen gaan. Grijze energie wordt daarentegen gehaald uit fossiele bronnen die helaas niet onuitputtelijk zijn. Blijven we daaruit putten zoals we dat nu doen dan zijn die bronnen op een dag op.

Voordelige zakelijke energie scoren doe je zo

Tot slot wil je waarschijnlijk wel meer weten over hoe je het meest voordelige energiecontract voor jouw situatie kunt scoren. Dat is eigenlijk heel simpel: door aan de slag te gaan met een zakelijke energievergelijker. Een energievergelijker is een handige online tool die op basis van jouw gegevens en wensen op zoek gaat naar de beste match voor je bedrijf. Het enige wat je moet weten, is de cijfers van je jaarlijkse verbruik en of je voor grijze of groene energie wilt gaan. Vervolgens gaat de tool op zoek terwijl jij even achteruit kunt zitten met een dampende kop thee of koffie. Binnen een paar seconden heeft de vergelijker meerdere deals gevonden en let op: zo'n energievergelijker is bijna altijd onafhankelijk. Dat houdt in dat je het meest complete aanbod te zien krijgt, zodat je niet verder hoeft te zoeken. Ook ben je niets verplicht; je kiest zelf het energiecontract dat jij het beste vindt passen qua kosten, inhoud en voorwaarden.