Wat is leasing?

Wat is leasing?

31 mei 2022 0 Door Tjeerd

Leasing, je hoort de term vaak voorbijkomen. Alleen wat betekent dit nou eigenlijk en wat zijn de voor- en nadelen ervan? Indien we praten over leasen, gaat het om een vorm van krediet. De vraag is alleen hoe deze kredietvorm anders is dan andere. Deze blog gaat hier wat dieper op in, zodat je voortaan precies weet wat leasing is en wat je eraan hebt. 

Leasing

De term leasing verwijst naar een bepaalde financieringsvorm die men gebruikt voor bedrijfsmiddelen. Zo kun je als ondernemer een machine, computer of auto leasen. Een lease wordt aangeboden door een leasemaatschappij. Deze financiert het betreffende bedrijfsmiddel voor je en vervolgens betaal jij de maatschappij maandelijks een bedrag voor het gebruik ervan. In sommige gevallen word je overigens ook de eigenaar van het bedrijfsmiddel. Hierover meer in onderstaande alinea. 

Verschillende vormen van leasing

Er zijn verschillende vormen van leasing namelijk financial lease, operational lease en private lease. Bij de eerstgenoemde sluit je eigenlijk een soort lening af. Het bedrijfsmiddel wordt jouw eigendom waardoor je er ook direct het economische risico over draagt. Vervolgens betaal je de leasemaatschappij in termijnen het geleende bedrag terug. Ook kun je kiezen voor operational lease. Hierbij blijft de leasemaatschappij de juridische en economische eigenaar. Hierbij ga je in feite een huurovereenkomst aan. Je draagt zelf geen economisch risico over het bedrijfsmiddel, maar je mag er wel gebruik van maken. Tenslotte is er private lease. Hierbij kan een particulier een nieuwe auto aanschaffen tegen een vast maandbedrag. Het is belangrijk om je ervan bewust te zijn dat je bij een private lease niet de juridische en economische eigenaar wordt van het betreffende bedrijfsmiddel. 

Voor- en nadelen

De voor- en nadelen van leasing hangen eigenlijk af van welke vorm je kiest. Kies je voor een private of operational lease? In dat geval word je niet de eigenaar van het betreffende bedrijfsmiddel. Het voordeel hiervan is dat wanneer iets kapotgaat, je niet voor deze kosten hoeft op te draaien. Kosten voor onderhoud, reparaties en verzekeringen worden gedekt door de leasemaatschappij. Het nadeel is wel dat deze vorm van leasen vaak duurder uitpakt dan financial leasing. Weeg dus goed de voor- en nadelen af voordat je kiest voor een bepaalde vorm van leasing. Verder valt er ook nog een algemeen voordeel en nadeel te noemen van leasing. Het grote voordeel is dat je door te leasen geen grote investering hoeft te doen. Je betaalt maandelijkse bedragen aan de leasemaatschappij. De grote financiële uitgave spreid je hierdoor uit over meerdere maanden of zelfs jaren. Het algemene nadeel van leasing is dat je vastzit aan een contract. Je kunt dit niet zomaar opzeggen. Voordat je een leaseovereenkomst tekent, moet je er dus wel zeker van zijn dat je daadwerkelijk vast wilt zitten aan maandelijkse uitgaven.