Wat is epoxy en wat kan je ermee?

Wat is epoxy en wat kan je ermee?

30 mei 2022 0 Door Tjeerd

Als je een account op Facebook of Instagram hebt dan kan je er eigenlijk niet meer omheen. Dagelijks of wekelijks krijg je video’s te zien van prachtige meubels, maar ook prachtige kunstwerken die gemaakt zijn met epoxy resin. Maar wat is epoxy eigenlijk en wat kan je ermee maken? Daar vind je meer informatie over in dit artikel. 

Is epoxy een lijmsoort?

Veel mensen weten niet wat epoxy is en dat is natuurlijk vrij logisch. Epoxy kom je namelijk niet heel de dag tegen tenzij je nog op school zit. De meeste vloeren die te vinden zijn in een schoolgebouw zijn afgewerkt met een laag epoxy. Epoxy is niets anders dan een soort lijm of harsmiddel. Epoxy is doorzichtig van kleur en kan zeer snel drogen. Daarnaast is epoxy heel makkelijk te polijsten en te bewerken waardoor je er letterlijk alles mee kan maken. Houd er wel rekening mee dat er verschillende soorten epoxy zijn. Dus als je iets wilt maken met epoxy dan is het belangrijk dat je de verschillende soorten epoxy kent en weet welke soorten epoxy het beste zijn.

Wat kan je met epoxy maken?

Zoals je inmiddels al weet kan je met epoxy vloeren afwerken om een prachtig resultaat te krijgen. Maar wist je al dat je met epoxy resin ook prachtige kunstwerken kan maken? Epoxy is namelijk een harsmiddel dus je kan epoxy vormen zoals jij dat wilt. Veel mensen kiezen ervoor om een tafel te maken van epoxy en dat is natuurlijk geen vreemde keuze aangezien je er prachtige tafels mee kan maken. Als je een epoxy tafel wilt maken dan kan jij er verschillende voorwerpen in plaatsen. Hierbij kan je denken aan steentjes, led lampjes maar ook glitters komen steeds vaker voor. Ook kan je de epoxy voorzien van een prachtige kleur.

Wat heb je nodig als je werkt met epoxy?

Het is belangrijk om te weten dat epoxy zelf niet giftig is, maar als je bepaalde stoffen zoals kleurstoffen aan epoxy toevoegt dan kunnen er giftige dampen vanaf komen. Het is daarom verstandig om altijd een afzuiging te installeren zodat de giftige dampen niet blijven hangen. Ook is het dragen van een mondkapje handig zodat je geen giftige dampen kan inhaleren. Voor het mengen van epoxy heb je niets anders dan gereedschap nodig. Als je dit allemaal in huis hebt dan kun je starten met het bewerken van Epoxy.