Een hypotheek afsluiten? Dit moet je weten!

Een hypotheek afsluiten? Dit moet je weten!

24 mei 2022 0 Door Tjeerd

Heb je plannen om een huis te kopen? Dan is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Een van de belangrijkste stappen is het afsluiten van een hypotheek. Maar wat is eigenlijk een hypotheek en waarom is het zo handig? In dit blog lees je alles over het afsluiten van een hypotheek, inclusief hoe je je maximale hypotheek berekenen en welke factoren de hoogte van je Hypotheekrente bepalen.

Wat is een hypotheek?

Een hypotheek is een lening die je afsluit bij een bank of andere financiële instelling. Je gebruikt deze lening om een huis te kopen. In Nederland kun je maximaal 106% van de aankoopsom lenen, inclusief alle extra kosten zoals advieskosten, overdrachtsbelasting en eventuele renovatiekosten. Dit noemen we je maximale hypotheek.

Je maximale hypotheek bereken je door je bruto jaarinkomen te delen door 38 en daarmee het bedrag te vermenigvuldigen met 12. Dit is het bedrag dat je maximaal per maand aan je hypotheek kwijt mag zijn. Als je bijvoorbeeld een bruto jaarinkomen van € 40.000,- hebt, dan kun je maximaal € 11.111,- per maand aan je hypotheek kwijt zijn.

Hoe wordt de hoogte van je rente bepaald?

De hoogte van de rente die je betaalt op je hypotheek wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder:

  • Het type lening (annuïteit of lineaire lening)
  • Het soort rente (vaste of variabele rente)
  • De looptijd van de lening
  • De marktrente

Over het algemeen geldt: hoe langer je looptijd, hoe hoger je rente. Dit komt omdat de bank meer risico loopt dat je tussentijds stopt met aflossen of dat de waarde van je huis in die tijd gaat dalen. Daarnaast is de marktrente een belangrijke factor voor de hoogte van je hypotheekrente. Deze rente wordt bepaald door de economische situatie en kan dus fluctueren.

Wat zijn de voordelen?

De voordelen van een hypotheek op een rijtje:

  • Eigen woning: met een hypotheek kun je een huis kopen, waardoor je uiteindelijk eigenaar bent van het huis. Dit is natuurlijk fijn, want zo hoef je nooit meer te verhuizen als je dat niet wilt en kun je het huis aanpassen naar jouw smaak
  • Fiscaal voordeel: in box one van de inkomstenbelasting kun je de rente die je betaalt over je hypotheek aftrekken
  • Waarde verhogend: een huis is meestal geld waard, dus als je het ooit wilt verkopen, dan kun je hier vaak een mooie winst mee behalen 

Wil jij een huis kopen en denk je eraan om een hypotheek af te sluiten? Bereken dan van tevoren altijd even je maximale hypotheek en vergeet niet om de verschillende rentepercentages met elkaar te vergelijken. Zo weet je zeker dat je de beste deal hebt en kun je straks met een gerust hart in je nieuwe huis wonen.