De voordelen van een goede wijnkoelkast

De voordelen van een goede wijnkoelkast

23 augustus 2022 0 Door Tjeerd

Ben je een wijnliefhebber? Dan wil je het liefst verschillende wijnen op voorraad hebben. Dit houdt echter ook in dat jouw kasten regelmatig volstaan. Voordat je kunt genieten van een goede fles wijn, moet deze op de juiste temperatuur zijn. Hiervoor kun je een wijnkoelkast aanschaffen. Deze koelkast zet je op iedere gewenste plek in de woning, zodat er te allen tijde wijn beschikbaar is. Deze speciale koelkast voor wijn heeft echter nog veel meer voordelen om rekening mee te houden. Maar aan welke voordelen kun je denken?

De wijnkoelkast behoudt een constante temperatuur

Een wijnkoelkast brengt in eerste instantie jouw wijnen op de juiste temperatuur. Je kunt vooraf een temperatuur instellen, zodat de koelkast deze constant aanhoudt. Je zorgt er hiermee voor dat de wijn een langere levensduur heeft en de smaak langer behouden blijft. Als je deze koelkast aanschaft, heb je de keuze uit meerdere modellen. Er zijn bijvoorbeeld modellen waarbij de temperatuur in het gehele apparaat hetzelfde blijft, maar ook waar je meerdere zones in kunt stellen. Zo pas je de temperatuur aan de wijnen aan en zorgt de constante temperatuur ervoor dat iedere wijn direct klaar is om te serveren.

Een optimale luchtvochtigheid behouden

Een ander voordeel van de wijnkoelkast is de optimale luchtvochtigheid. De luchtvochtigheid zorgt ervoor dat de kurk niet uitdroogt, waardoor er geen zuurstof bij de wijn kan komen en de kurk ook niet afbreekt. De smaak blijft hierdoor goed. Tegelijkertijd zorgt de luchtvochtigheid ervoor dat de flessen niet te vochtig worden. Te veel vocht kan bijvoorbeeld leiden tot schimmel of het loslaten van het etiket. Nare luchtjes in de koelkast komen hierdoor ook niet meer voor en ook de fles zelf zal niet muf ruiken. De koelkast regelt dit allemaal voor jou, waardoor je er zelf geen omkijken meer naar hebt.

Geef UV-straling geen kans bij jouw wijn

Met een goede wijnkoelkast krijgt UV-straling ook geen kans om door te dringen in de wijnflessen. De meeste wijnflessen zijn gemaakt van bruin of groen glas. Dit is om zonlicht tegen te houden en de chemische samenstelling van de wijn te behouden. Echter houdt dit glas niet alles tegen, waardoor de koelkast een extra bescherming geeft aan de wijn. De glazen deuren van de koelkast zullen de UV-straling tegenhouden, terwijl jij nog altijd geniet van het uitzicht op de wijnflessen die je in de koelkast hebt geplaatst. Zo heb je ook nog eens een mooi apparaat in de woning om naar te kijken en van te genieten.