De voordelen van de aanschaf van een krabpaal voor je kat

De voordelen van de aanschaf van een krabpaal voor je kat

12 mei 2022 0 Door Tjeerd

De aanschaf van een krabpaal voor een kat heeft verschillende voordelen waar zowel je kat als jij uiteindelijk blij van zullen worden. Jouw tapijt, bank of stoel bekleding blijft heel en je geliefde viervoeter kan naar hartenlust haar nagels strekken en krabben. We spreken hier dus over een zogenaamde win-win situatie voor jullie allebei!

Waarom is het verstandig om een krabpaal aan te schaffen?

Het dagelijks krabben en strekken van de nagels van katten zorgt voor sommige baasjes tot ergernis, vooral wanneer het beschadiging aan hun meubels of tapijten veroorzaakt. Sommige mensen willen ze dit gedrag dan ook het liefst afleren. Toch is het krabgedrag een belangrijke instinctieve behoefte van elke kat, die je als eigenaar eigenlijk niet kunt negeren of veroordelen. 

Je kat strekt de nagels om verschillende redenen:

  • Afbakenen van het territorium: de geurklieren in hun pootjes laten door middel van krabben automatisch een geurtje achter op de plek, zodat eventuele ‘indringers’ (andere katten) deze geur herkennen en uit de buurt blijven
  • Voetspieren trainen: het strekken van de nagels een soort snelle rek-en-strek oefening. Zo blijven de teenspiertjes soepel
  • Scherper maken van de nagels: het strekken en krabben draagt bij aan de verzorging van de nagels. Dit kun je zien als een soort snelle vijl-en knipsessie. De buitenste dode nagellaag valt er hierdoor vanaf waardoor er vanzelf weer nieuwe, sterke nagels voor terug groeien.
  • Energie kwijtraken: wij rekken ons uit na een lange dag stil zitten. Voor je kat werkt het nagels strekken precies zo ontspannend. Ze raken hiermee automatisch hun overtollige energie kwijt.

Soorten krabpalen en krabtoestellen

Online vind je een groot aanbod aan verschillende soorten en maten krabpalen. Deze accessoires zijn allemaal speciaal ontworpen voor de behoeftes van jouw kat. Zo heb je bijvoorbeeld de krapplank waar hij ook even fijn een dutje op kan doen en  krabpalen die een speel-, klim- en krabmeubel in één zijn. Voor het ontwerp is gebruik gemaakt van speciale materialen zoals touw, hout en karton. Deze zijn stevig en duurzaam en gaan dus lang mee. 

Blijft je kat je meubels verkiezen boven de krabpaal?

Katten hebben, zoals je waarschijnlijk al wel hebt gemerkt, vaak een eigenwijs karakter. Heb je net een krabpaal aangeschaft en blijft hij nog steeds aan je vloerkleden en meubels krabben? Doe dan een beetje kattenkruid op je krabpaal, zodat hij deze geur automatisch associeert met een plek waar krabben is toegestaan.