Geluk Relaties

Waarom ‘phubben’ je relatie te gronde richt

muuskeren , p-phubben , phubben, phubbing , smartphone, telefoon , afgeleid, app, dating app , datingapp, Plekk, Plekk datingapp, daten, Plekk app, Trendin Checkin, Trending Checkin, incheck app

Eigenlijk hebben we er helemaal geen onderzoek voor nodig. We weten allemaal hoe vervelend en respectloos het is: je zit midden in een verhaal als je vriend ineens zijn telefoon pakt en rustig een berichtje begint in te typen.

P-phubbenwordt het genoemd. Phubben (in het Nederlands ook wel ‘muuskeren’ genoemd) is het gebruiken of afgeleid zijn door je telefoon, terwijl je in het gezelschap van iemand anders bent. P-phubben staat voor partner-phubben, hetzelfde gedrag met je partner vertonen dus.

Maartoch is er onderzoek naar gedaan. Uit Roberts and David’s study is gekomen dat p-phubben een negatieve invloed heeft op je relatie en op je levensgeluk. Uiteindelijk kan het zelfs leiden tot depressie.

Hetgeeft vooral problemen bij mensen met verlatingsangst. Deze mensen willen continu de aandacht van de partner, zijn vaak onzeker, hebben steeds bevestiging nodig en willen zoveel mogelijk samen zijn met hun partner, omdat ze van hem afhankelijk zijn voor hun eigenwaarde. Ze zijn afwijzingsgevoelig.

Ongeveer20% van de bevolking heeft verlatingsangst. Voor deze mensen is p-phubben dus meer dan gewoon onbeleefd. Het is een teken van afwijzing en een duidelijk signaal dat de p-phubber gewoon niet in ze geïnteresseerd is.

Maarook als je partner geen verlatingsangst heeft is het natuurlijk gewoon beter om van je telefoon af te blijven.

Eenuitzondering vormt de situatie waarbij jij en je vriend niet bij elkaar zijn en er geen andere mensen in je omgeving zijn die je zou kunnen phubben. Dan kan een berichtje per telefoon jullie juist dichter bij elkaar brengen en een positief effect op jullie relatie hebben.

Waarom moet je het phubben echt laten?

Voorde phubber zelf kan het kwalijke gedrag, dat een trend in de westerse cultuur vormt, ook een probleem vormen. Psycholoog en onderzoeker Sherry Turkle heeft er een TED-talk over gegeven.

Technologiebiedt ons de mogelijkheid om direct te communiceren en grote vriendennetwerken op te bouwen. Het geeft ons oneindig veel kansen om volgers en virtuele vrienden te krijgen, waardoor we ons belangrijk en zelfs bekend gaan voelen. Het streelt ons ego.

Maartoch kan deze verbondenheid ons juist ook een intens gevoel van onthechting geven. We voelen ons onzichtbaar en niet gehoord, omdat het grootste deel van onze dagelijkse contacten oppervlakkig is. De ironie is dat we ons best doen om onze eenzaamheid te verlichten met virtuele contacten op onze telefoons. Het is makkelijk om direct met anderen in contact te komen. Maar daardoor missen we juist het delen van een diepere intimiteit met de mensen om ons heen, door met ze te praten en samen dingen te ervaren. De moderne technologie zorgt ervoor dat we ‘samen alleen’ zijn.

Dusgeef je vingers rust en kijk weer om je heen. Spreek met vrienden en familie af om jullie band te versterken en te onderhouden. Heb je een vriend, praat met hem, ga met hem op stap of speel samen een (spannend) spel. Wat je ook doet, laat je niet afleiden door je telefoon!

Let op! Sinds eind 2016 is 41magazine verder gegaan als Plekk magazine. Ga snel naar Plekk magazine voor veel meer nieuwe artikelen, en volg ons op onze Facebook pagina, zodat je elke dag op de hoogte blijft. Plekk magazine heeft nu ook een eigen datingapp! Deze slimme en innovatieve app zorgt ervoor dat je singles vindt met wie je écht iets gemeenschappelijks hebt. Plekk koppelt de locaties die je bezoekt aan je identiteit: waar je komt zegt immers iets over wie je bent. En dus ook wie bij je past!

Met de app check je eenvoudig in op plekken die je graag bezoekt. Denk aan je favoriete museum, park, sportclub, koffiebar, winkel of restaurant. Die plekken vertellen veel over jou. Eenmaal ingecheckt vind je in je tijdlijn singles die op dezelfde plekken inchecken. Dan heb je dus meteen iets gemeen en start je makkelijk een gesprek. Dat je elkaar daar nog niet eerder tegengekomen was!

Om je op weg te helpen plaatst Plekk ook elke dag enkele singles in je tijdlijn, die bij je zouden kunnen passen op basis van je incheckpatroon. Bovendien krijg je bericht als je in de buurt van een plek bent, die interessant voor jou is. Je drinkt bijvoorbeeld een kopje koffie in de buurt van het Vondelpark. Dan kan Plekk je een melding sturen: “Je bent in de buurt van het Vondelpark, daar zijn Marieke en 5 anderen ingecheckt!” Snel inchecken dus en kijken wie dat zijn!

Plekk is selectief en zeker geen vleeskeuring. Je vindt singles met wie je dezelfde interesses deelt. Daardoor start je makkelijk een gesprek. Plekk is daarom vooral een app voor singles die serieus iemand zoeken. Je kunt Plekk gratis downloaden in de app-stores van Apple en Google:

Probeer de app ook! Je kunt Plekk nu gratis downloaden in de app stores:

app-storenl_badge_web_generic

Schrijf een reactie