Relaties Scheiden

Herkansing met je ex: zinloos of de moeite waard?

compliment, complimenten, mannen, 2e kans, app, daten, dating app, datingapp, herkansing, hertrouwen, incheck app, knipperlichtrelatie, opnieuw proberen, Plekk, Plekk datingapp, Plekk-app, scheiden, Trendin Checkin, Trending Checkin, weer aan, weer relatie

Je hebt hem jaren niet gezien, en ineens staan jullie tegenover elkaar. Je voelt plotseling dezelfde chemie, dezelfde aantrekkingskracht. Maar jullie waren toch met goede redenen uit elkaar gegaan? Wat betekent dit?

Uit elkaar gaan of scheiden, en vervolgens weer samen verdergaan. Het kan. En het gebeurt! Maar is het verstandig? Heb jij zelf weleens gedacht dat het weer goed kan komen met een ex-partner? Of hier zelfs op gehoopt? Er zijn voorbeelden waar dit heel goed is gegaan, een prachtig ‘happy end’ dus. Maar er zijn helaas ook voorbeelden waar het resultaat opnieuw een break-up betekent. Wat maakt dat zo’n tweede kans slaagt of faalt?

Misschien heb je in je omgeving weleens mensen met een zogenaamde ‘knipperlicht’ relatie gezien? Continu wisselen ze van bij-elkaar naar uit-elkaar en weer terug. De partners voelen zich kennelijk zeer tot elkaar aangetrokken, waardoor ze het blijven proberen. Ze zijn ooit smoorverliefd op elkaar geweest en zijn toen bereid geweest helemaal voor elkaar te kiezen. Deze kiem is misschien nog steeds aanwezig. En het kan zonde zijn om die kans niet te pakken. Het blijkt dat de ‘chemie’ er na een time-out vaak gewoon weer is als exen elkaar weer zien.

Maar als de relatie toch steeds weer uitgaat, blijkt er iets niet goed te zitten. Zo’n knipperlichtrelatie maakt duidelijk dat het geen zin heeft om het opnieuw te proberen als er niets veranderd is. Als je écht iets voor elkaar voelt, maar niet de problemen aanpakt, zal elke poging om het weer te proberen gegarandeerd mislukken. Kort gezegd: een tweede, derde of misschien tiende kans is zinloos als beide partners niets veranderen waardoor de relatie dit keer wel een kans van slagen heeft.

Er zijn natuurlijk omstandigheden waarin het sowieso geen zin heeft een relatie een herkansing te geven. Wanneer er sprake is geweest van fysiek of verbaal geweld zal dit moeilijk zijn. Of wanneer de relatie ook in het begin niet gebaseerd was op echte aantrekkingskracht en liefde. Of wanneer één of beide partners te diep gekrenkt zijn.

Maar er zijn dus ook omstandigheden waarin een tweede kans wel degelijk een succesverhaal kan worden! Daarvoor is het nodig dat er een echte basis van liefde was in het verleden. Maar tegelijk moeten de patronen die tot het uit elkaar gaan hebben geleid, verbroken worden. Dat vereist dat beide partners uitgebreid met elkaar communiceren en daarbij eventueel hulp zoeken.

Situaties waarin een relatie gelijmd zou kunnen worden, onder de juiste omstandigheden, zijn bijvoorbeeld:

1) Een van de partners is vreemdgegaan, maar de andere partner kan begrijpen waarom dat is gebeurd en is bereid deze misstap te vergeven. Alleen al het feit dat er enige tijd overheen is gegaan kan iemand milder laten stemmen over de gemaakte misstap, het vreemdgaan. En in sommige omstandigheden is vreemdgaan ook nog begrijpelijk. Bijvoorbeeld omdat de partner weinig aandacht en tijd voor de ander had.

2.) Een relatie was in beginsel goed, maar de timing was verkeerd. Eén van de partners kwam te vroeg in deze relatie terecht en had het idee dat er eerst ontdekt moest worden wat er nog meer te koop is in de wereld. Is dat eenmaal achter de rug, dan is er veel meer rust en bereidheid tot commitment en kan een nieuwe poging heel succesvol zijn. Vaak is het gras aan de overkant toch minder groen dan gedacht!

3) Soms realiseren partners zich pas als ze uit elkaar zijn, hoe belangrijk ze voor elkaar waren. Een time-out is dan goed om je dit te realiseren, en om met vernieuwde energie met elkaar in gesprek te gaan voor een nieuwe basis.

4) Partners zijn uit elkaar gegaan vanwege praktische redenen: één van de partners reist bijvoorbeeld veel of woont ver weg, waarna besloten wordt ‘dat het zo niet werkt’. Maar eigenlijk was er in emotioneel opzicht weinig mis met de relatie. Veranderen deze omstandigheden, of is één van de partners bereid de situatie praktisch te wijzigen, dan is een nieuwe poging heel kansrijk.

Nieuwe pogingen om samen verder te gaan vereisen in de meeste gevallen meer dan toevallig veranderende omstandigheden. Het is belangrijk dat beide ex-partners bereid zijn hun aandeel in de eventuele schuld te bekennen over het falen van de relatie in het verleden. Net zo belangrijk is het elkaar dingen te kunnen vergeven. En last but not least: bereid te zijn dingen voortaan anders te doen en realistische verwachtingen te hebben.

Heb jij weleens te maken gehad met een geslaagde of mislukte tweede kans? Vind je dat het leven gewoon doorgaat, en je een nieuwe partner moet vinden, of juist dat je moet investeren om een oude relatie een hernieuwde kans te geven? Laat het ons weten: deel je reactie hier of op onze Facebook pagina. herkansing

Let op! Sinds eind 2016 is 41magazine verder gegaan als Plekk magazine. Ga snel naar Plekk magazine voor veel meer nieuwe artikelen, en volg ons op onze Facebook pagina, zodat je elke dag op de hoogte blijft. Plekk magazine heeft nu ook een eigen datingapp! Deze slimme en innovatieve app zorgt ervoor dat je singles vindt met wie je écht iets gemeenschappelijks hebt. Plekk koppelt de locaties die je bezoekt aan je identiteit: waar je komt zegt immers iets over wie je bent. En dus ook wie bij je past!

Met de app check je eenvoudig in op plekken die je graag bezoekt. Denk aan je favoriete museum, park, sportclub, koffiebar, winkel of restaurant. Die plekken vertellen veel over jou. Eenmaal ingecheckt vind je in je tijdlijn singles die op dezelfde plekken inchecken. Dan heb je dus meteen iets gemeen en start je makkelijk een gesprek. Dat je elkaar daar nog niet eerder tegengekomen was!

Om je op weg te helpen plaatst Plekk ook elke dag enkele singles in je tijdlijn, die bij je zouden kunnen passen op basis van je incheckpatroon. Bovendien krijg je bericht als je in de buurt van een plek bent, die interessant voor jou is. Je drinkt bijvoorbeeld een kopje koffie in de buurt van het Vondelpark. Dan kan Plekk je een melding sturen: “Je bent in de buurt van het Vondelpark, daar zijn Marieke en 5 anderen ingecheckt!” Snel inchecken dus en kijken wie dat zijn!

Plekk is selectief en zeker geen vleeskeuring. Je vindt singles met wie je dezelfde interesses deelt. Daardoor start je makkelijk een gesprek. Plekk is daarom vooral een app voor singles die serieus iemand zoeken. Je kunt Plekk gratis downloaden in de app-stores van Apple en Google:

Probeer de app ook! Je kunt Plekk nu gratis downloaden in de app stores:

app-storenl_badge_web_generic

1 reactie

  • Hallo,

    Het klopt zeker dat het kan werken om opnieuw te beginnen met je ex.
    Ik heb nu een ex gehad waarmee we zelfs 2 x opnieuw begonnen, dit is echter op niets uitgelopen omdat ze vond dat er aan haar niks verkeerd lag.
    Toegegeven …ik had meer moeite met het ” goed” willen doen maar daar veel hulp bij gezocht wat voor mij heeft geholpen.

    Na lange tijd een nwe relatie gevonden wat evenwel vrij snel uitging, mede door mijn onzekerheid. Ook hier zijn we na plm 1 a 2 wk al opnieuw begonnen, hier is wel gesproken over wat er mis ging en ook zij gaf aan dat ze moest gaan werken aan haar uitdagingen. Het blijft eng , bij de eerste de beste zelfde valkuil moment komt snel de gedachte opzetten dat het wel eens erg lastig kon gaan worden. Behalve dat je met zn tweeën goed moet praten over hoe het niet goed ging, is het heel belangrijk om van elkaar te weten wat je verwacht en wat je wilt van de ander. Dat laatste moet ik nog concreet gaan vertellen en uitvragen…

Schrijf een reactie