Daten Relaties

Monogaam of een open relatie?

open relatie, monogaam, monogamie, MooiRood
Geschreven door MooiRood

Tijdens mijn ‘Tindertocht’ kwam ik mannen tegen die me lieten weten getrouwd te zijn en op zoek te zijn naar wat extra opwinding die ze na jaren waren gaan missen bij hun partner. Of mannen in een open relatie die wel zin hadden in een nieuw avontuurtje. En mannen die dat niet beschreven in hun profiel, maar na lang wikken en wegen toegaven het toch wel interessant te vinden. En als ze dan geen open relatie hadden, kozen voor dat triootje dat bovenaan de wensenlijst van menig man staat.

“Zijn mensen met een open relatie losgeslagen seksbeesten met angst om zich te binden?”
Inmijn leven ben ik altijd trouw geweest aan mijn partner. Ik zou niet kunnen liefhebben, een intense relatie en seks met iemand kunnen hebben, als ik daarnaast ook nog met andere mannen bezig zou zijn. De verbintenis tussen mij en de ander is me te dierbaar en ik zou niet met de spanning om kunnen gaan die het op zou leveren. Denk ik althans, ik weet niet beter… Zo was het al die jaren en dat voelde goed.

Eenpaar vrienden van mij hebben een open relatie en genieten er duidelijk van. Ze hebben een basis van over de jaren opgebouwde liefde en toewijding en halen de spanning uit het contact en seks met anderen. Maar zijn het daarom losgeslagen seksbeesten met angst om zich te binden? Want dat is hoe sommige mensen oordelen over mensen met een open relatie. Terwijl deze mensen juist eerlijk zijn tegenover hun partner. Zij geven aan de verbinding niet los te willen laten, maar de spanning van het opnieuw ontdekken missen en dat willen vinden in het contact met anderen. Of al weten dat ze met één partner na een tijdje indutten en juist die contacten nodig hebben om de relatie en hun leven interessant te houden.

Natuurlijkwas ik verbaasd om van bepaalde mensen te horen dat ze een open relatie hebben. Hè, jullie zijn toch gelukkig samen? Ja, juist daarom. Ze willen niet zonder elkaar en willen ook kunnen blijven flirten met anderen. Zij laten zich niet leiden door jaloezie en bezitterig gedrag, gaan het avontuur aan en ervaren zo de meest gelukzalige of juist hilarische momenten. Ik geniet van de verhalen en ook van het besef dat ze samen gelukkig zijn. Voor hen is het de ideale relatie.

Tijdensde verschillende dates de afgelopen maanden ben ik vooral mijzelf tegengekomen. In de verbinding met de ander, of juist in de missende verbinding, loop ik tegen mijn eigen bagage aan. Mijn relatie-ervaringen hebben ervoor gezorgd dat ik van en over de liefde geleerd heb. Maar door die ervaringen heb ik ook bepaalde patronen ontwikkeld die me tegenhouden in mijn persoonlijke ontwikkeling. En ik vraag me af of ik dat ontdekt had bij een en dezelfde persoon. Juist de verschillende mannen lieten mij inzien dat ik een mooi mens ben, dat ik liefde kan geven, maar ook dat ik soms de verbinding met mijzelf mis en daarom niet echt in contact met de ander kom. Dat hebben zij niet altijd bewust meegemaakt, soms waren er geen diepgaande gesprekken, maar ik des te meer.

Hetlaat mij nadenken over relaties; liefdesrelaties, vriendschappen, familiebanden. Haal ik alles uit mijn relaties? Kan ik met mijn vrienden, familie en geliefde alles bespreken en doen zodat ik geprikkeld blijf? Of heb ik naast mijn bestaande relaties nog andere contacten nodig om niet in te dutten? Om zo mezelf op verschillende vlakken te blijven ontwikkelen?

Ikkijk in de spiegel; hoe sta ik in verbinding met mezelf? En haal ik die verbinding juist uit mijzelf of uit het contact met anderen? Is dat wat mensen in een open relatie zoeken? Willen zij zichzelf steeds weer opnieuw ontdekken door een ontmoeting met een vreemd, nieuw persoon? Welk verlangen zit eronder? Is het iets seksueels of zit er iets diepers onder?

Hetleven blijft voor mij een ontdekkingsreis. Of ik kies voor een open relatie of niet, in het contact met anderen blijf ik in verbinding met mijzelf en dat vind ik vaak al spannend genoeg. Monogaam in de relatie met mezelf, daar kies ik nu voor, ik kies voor mezelf en geniet van het contact met anderen… Met alle spanning die daarbij komt kijken…

Let op! Sinds eind 2016 is 41magazine verder gegaan als Plekk magazine. Ga snel naar Plekk magazine voor veel meer nieuwe artikelen, en volg ons op onze Facebook pagina, zodat je elke dag op de hoogte blijft. Plekk magazine heeft nu ook een eigen datingapp! Deze slimme en innovatieve app zorgt ervoor dat je singles vindt met wie je écht iets gemeenschappelijks hebt. Plekk koppelt de locaties die je bezoekt aan je identiteit: waar je komt zegt immers iets over wie je bent. En dus ook wie bij je past!

Met de app check je eenvoudig in op plekken die je graag bezoekt. Denk aan je favoriete museum, park, sportclub, koffiebar, winkel of restaurant. Die plekken vertellen veel over jou. Eenmaal ingecheckt vind je in je tijdlijn singles die op dezelfde plekken inchecken. Dan heb je dus meteen iets gemeen en start je makkelijk een gesprek. Dat je elkaar daar nog niet eerder tegengekomen was!

Om je op weg te helpen plaatst Plekk ook elke dag enkele singles in je tijdlijn, die bij je zouden kunnen passen op basis van je incheckpatroon. Bovendien krijg je bericht als je in de buurt van een plek bent, die interessant voor jou is. Je drinkt bijvoorbeeld een kopje koffie in de buurt van het Vondelpark. Dan kan Plekk je een melding sturen: “Je bent in de buurt van het Vondelpark, daar zijn Marieke en 5 anderen ingecheckt!” Snel inchecken dus en kijken wie dat zijn!

Plekk is selectief en zeker geen vleeskeuring. Je vindt singles met wie je dezelfde interesses deelt. Daardoor start je makkelijk een gesprek. Plekk is daarom vooral een app voor singles die serieus iemand zoeken. Je kunt Plekk gratis downloaden in de app-stores van Apple en Google:

Probeer de app ook! Je kunt Plekk nu gratis downloaden in de app stores:

app-storenl_badge_web_generic

Over de auteur

MooiRood

MooiRood…. is niet lelijk, wordt mij altijd gezegd. Dus de keuze voor een blognaam was snel gemaakt.
Ik ben 42 jaar en woon en werk in Amsterdam. Na 14 jaar een relatie -inclusief drie stiefkinderen- te hebben gehad ben ik weer single. Dat is voor mij een nieuwe ervaring. Vanaf mijn 25e heb ik deze relatie gehad en na het beëindigen ervan, alweer twee jaar geleden, heb ik weliswaar wat vriendjes gehad, maar nog niet de ware gevonden, als die al bestaat.
Maar op dit moment is het even tijd voor mijzelf. Ik heb een huis gekocht in Amsterdam en dus probeer ik sinds een paar maanden mijn bestaan op te bouwen in de grote stad. Dat heeft zo zijn leuke en minder leuke kanten en die schrijf ik graag op.
Bang om alleen te blijven ben ik niet, ik geniet momenteel vreselijk van het alleen zijn en zelf beslissingen nemen. Maar uiteindelijk wil ook ík graag een persoon in mijn leven die mij die liefde en warmte wil geven, dus zal ik in de toekomst vast weer gaan daten.
Hoe ik dit allemaal ervaar, in combinatie met mijn werk- en sociale leven, mijn gekke gewoontes, mijn vrienden, familie en ex-schoonfamilie en ex-stiefkinderen, is voor mij een groot avontuur en dat wil ik graag met jullie delen!
Meer lezen? Kijk dan op https://mooirood.wordpress.com

1 reactie

Schrijf een reactie